Schoolronde

Leerlingen informeren

De leerkrachten van groep 7 en groep 8 kunnen samen of in hun eigen groep het startsein geven voor de voorrondes op school. Informeer de leerlingen over:

 • de schoolronde(s) en de vervolgrondes;
 • de verschillende aspecten van goed voorlezen: wanneer is het prettig om naar een voorlezer te luisteren? Waar moet hij/zij op letten? Het juryformulier (even kopiëren of op het digibord laten zien) is hierbij een handig hulpmiddel. Nog leuker: vraag de Bibliotheek de workshop ‘Wij gaan voorlezen’ te geven.

De Kinderboekenweek (in oktober) is een goede aanleiding om een schoolronde te organiseren. Leerlingen uit jouw groep die mee willen doen, kunnen zich bij jou opgeven. Je kunt er ook voor kiezen om alle leerlingen uit jouw groep mee te laten doen.

helpen boeken kiezen

Je kunt leerlingen helpen met het kiezen van een boek:
• Vraag de Voorleesworkshop aan bij de Bibliotheek.
• Zoek samen in de schoolbieb of op jeugdbibliotheek.nl.
• Maak gebruik van het advies van de (kinder)boekhandel of Bibliotheek.
• Bespreek hoe je een boek kunt vinden dat bij je past.

Als de boekkeuze is gemaakt, kunnen de voorlezers zelf aan de slag met hun voorbereiding. Jouw hulp en morele steun zullen daarbij welkom zijn.

de schoolwedstrijd organiseren

Tijd voor de wedstrijd! Hoe je de wedstrijd organiseert, is aan jou. Enkele opties:

 1. Groep 7 en groep 8 samen of twee wedstrijden: een in groep 7 en een in groep 8 met nog een eindronde;
 2. Uitsluitend voor groep 7 of groep 8;
 3. Met luisteraars uit andere groepen (5 en/of 6) of alleen luisteraars uit de eigen groep.

Voorleestips van schrijvers

tips voor de schoolronde

Tip 1

Haal jongens over de streep om mee te doen. Er zijn genoeg boeken (met bijvoorbeeld veel humor, spanning of sport) om ook hen aan het (voor)lezen te krijgen.

Tip 2

Sommige Bibliotheken bieden de
voorleesworkshop ‘Wij gaan voorlezen!' aan. De Bibliotheek kan deze workshop op school geven. Kinderen krijgen tijdens de workshop leuke voorleesoefeningen en tips voor een originele boekkeuze. Het resultaat? Veel enthousiaste kinderen en meer deelnemers aan de schoolwedstrijd. Vraag uw Bibliotheek naar de mogelijkheden.

  Downloads

  Hier vindt u alle materialen die u nodig heeft om een schoolronde te kunnen organiseren. Deze materialen zitten ook in het gratis deelnamepakket.

  Toestemming ouders
  Spelregels
  Juryformulier
  Oorkonde
  Poster 2022/2023
  Boekentiplijst
  Tips voor voorlezers
  Oorkonde schoolkampioen

  Spelregels

  Om de wedstrijd zo goed en eerlijk mogelijk te laten verlopen, zijn er spelregels opgesteld. Het is van belang dat je het spelregelboek goed doorleest voor je aan de schoolronde begint. Alle benodigde informatie staat hierin.

  SPELREGELS

  Voorleeslied

  De Nationale Voorleeswedstrijd beschikt over een heus voorleeslied! Dit lied, geschreven door (kinderboeken)auteur Koos Meinderts, kun je oefenen met de kinderen. Het is daarnaast leuk om de voorleeswedstrijd op school te openen met dit lied.

  Voorleeslied MP3 Voorleeslied tekst