regiorondes

In januari of februari neemt een Bibliotheekmedewerker contact met jou en jouw schoolkampioen op. Bibliotheken organiseren de vervolgrondes. Het aantal tussenrondes dat de Bibliotheken organiseren is afhankelijk van het aantal deelnemers in de regio waar jouw school staat.

  begeleid jouw kampioen

  Je kunt jouw schoolkampioen goed helpen met de voorbereiding op de vervolgrondes:

  • Maak gebruik van de voorleestips en het juryformulier DOWNLOADS
  • Laat de schoolkampioen nog eens voorlezen voor de groep; die kan dan opbouwend commentaar leveren.
  • Benadruk vooral het plezier in (voor)lezen.

  Let op! A-boeken zijn alleen toegestaan tijdens de wedstrijdrondes die plaatsvinden vóór de provinciale finale.

  Schoolkampioen ziek?

  Is de schoolkampioen ziek of echt niet in staat te komen tijdens de eerste vervolgronde? Dan mag nummer twee meedoen. Voor de daarop volgende ronde geldt dit niet.

  regioronde gewonnen?

  Heeft jouw schoolkampioen de regioronde(s) gewonnen dan mag hij/zij door naar de provinciale finale. De provinciewinnaar gaat door naar de landelijke finale!

  provinciale finale

  Van half maart tot half april worden de winnaars van de regiofinales uitgenodigd voor de provinciale finale. De provinciale finale is een feestelijke gebeurtenis met een (muzikaal) optreden, meestal in een groot theater. De provinciale ondersteuningsinstelling (POI) neemt contact met de school op over de datum, het tijdstip en de locatie van de provinciale finale en informeert de school over het meenemen van supporters.

   • Nieuw boek kiezen

    Kandidaten die doorgaan naar de provinciale finale moeten een nieuw boek kiezen. Als het gekozen boek eenmaal is doorgegeven aan de provinciale of landelijke organisator kan de keuze alleen bij hoge uitzondering nog gewijzigd worden.
    Let op! A-boeken mogen niet in de provinciale en landelijke finale.

    TIP: Op de social media van De Nationale Voorleeswedstrijd wordt elke week een boekentip gegeven. Volg ons op Facebook (ook voor leerlingen) of kijk naar de tiplijst bij ‘Downloads’.

    DOWNLOADS

   landelijke finale

   Op 24 mei 2023 vindt de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd plaats. Twaalf provinciale voorleeskampioenen strijden hier voor de titel ‘De Nationale Voorleeskampioen’. De finale is een feestelijke middag in TivoliVredenburg in Utrecht. Er is een deskundige jury, leuke en actieve presentatie en er wordt natuurlijk veel voorgelezen. En het allerleukst: de klassen van de voorleeskampioen worden met de bus opgehaald en zijn bij de finale aanwezig om hun kampioen aan te moedigen.

   Winnaars

   Tijdens de landelijke finale worden de nummers 1, 2 en 3 bekendgemaakt. Alle overige deelnemers worden vierde. Tijdens de voorrondes wordt vaak alleen een nummer 1 en 2 gekozen.

    tips voor de regionale ronde

    TIP 1

    Van de Bibliotheek hoort u hoe­ veel supporters de kandidaat mee kan brengen in de vervolgrondes. Het is goed te inventariseren hoeveel familieleden en vrienden er naast klasgenoten mee willen. Mochten er meer fans zijn dan er plaats is, dan kunt u het aantal genodig­den per kandidaat beperken en/of een loting instellen onder leerlingen. Be­ spreek in ieder geval met uw leerlingen dat straks álle deelnemers aangemoedigd dienen te worden en niet alleen de eigen schoolgenoot.

    Tip 2

    Het is voor uw schoolkampioen erg belangrijk dat u als leerkracht bij elke ronde aanwezig bent (en niet alleen de ouders) om zo de nodige steun te geven.

    Tip 3

    De klasgenoten van de schoolkampioen kunnen een spandoek maken. Een yell bedenken en instuderen werkt ook goed.

    Tip 4

    Na afloop van een vervolgronde wil iedereen natuurlijk (nog eens) horen hoe het is gegaan. Daarom is het leuk berichten over de wedstrijd te delen. Een be­richt met een foto of filmpje op de school­ website, in de (digitale) schoolkrant en op Facebook of Instagram mag niet ontbre­ken. En vergeet niet te twitteren over de wedstrijd!

     boekentips van schrijvers:

     social Media

     DeNationaleVoorleeswedstrijd