Wie wordt De Nationale Voorleeskampioen 2024?

Op woensdagmiddag 22 mei 2024 wordt voor de 31e keer de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd gehouden in TivoliVredenburg. Twaalf provinciale voorleeskampioenen tonen hun voorleestalent en strijden om de titel De Nationale Voorleeskampioen.

Voorrondes 2024 en finalisten

Basisscholen in Nederland hebben in 2023/2024 opnieuw massaal meegedaan aan de voorrondes van De Nationale Voorleeswedstrijd. In totaal zijn 3.569 schoolkampioenen aangemeld, die zijn geselecteerd uit 238.714 deelnemers. Hieruit zijn twaalf provinciale winnaars gekomen die op 22 mei de degens kruisen. In de finale lezen zij voor een volle zaal een stukje voor uit hun favoriete boek. Daarnaast moeten ze allemaal ‘onvoorbereid voorlezen’ uit een boek dat ze nog niet kennen. Met trots presenteren wij hierbij de twaalf finalisten die het op woensdag 22 mei tegen elkaar zullen opnemen.

Provincie Naam School Plaats
Drenthe Carmen de Vries De Poolster Nieuw-Roden
Flevoland Sophia Klieckermann De Flierefluiter Almere
Friesland Fedde Ebbing De Stapstien Kollumerzwaag
Gelderland Omayra Boutrah ’t Mozaïek Arnhem
Groningen Roos Onnes Brinkschool Haren
Limburg Dries Gommans Onder de Linde Hegelsom
Noord-Brabant Bibi Cornelis Leander Sint Anthonis
Noord-Holland Sterre Hof Meester Spigt Hoogkarspel
Overijssel Noah Ndikuriyo Willem Alexander Rijssen
Utrecht Sara Drinkenburg 1ste Van der Hucht Soest
Zeeland Tycho Zoon Theo Thijssen Zierikzee
Zuid-Holland Lena Plotnik St. Jozef Schiedam

Jury landelijke finale

De presentatie op 22 mei is in handen van comedian en presentator Edson da Graça, bekend van o.a. het Zapp-programma Willem Wever. In de jury hebben Annabelle Zandbergen (presentator NOS Jeugdjournaal) en Simon van der Geest (schrijver van boeken, gedichten en toneelstukken) zitting. Onder voorzitterschap van Rian Visser (kinderboekenschrijver én Kinderboekenambassadeur) bepalen zij wie zich De Nationale Voorleeskampioen 2024 mag noemen.

Kinderdirecteur Kinderboekenmuseum

De winnaar wordt naast De Nationale Voorleeskampioen 2024 ook een jaar lang kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag. De kampioen krijgt een belangrijke taak bij de start van tentoonstellingen en evenementen en ziet erop toe dat het museum leuke activiteiten organiseert voor kinderen van 3 tot en met 13 jaar.

De Nationale Voorleeswedstrijd: impuls voor (voor)leesplezier

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd laten zien dat (voor)lezen niet alleen leuk, maar vooral ook erg belangrijk is. Met De Nationale Voorleeswedstrijd hopen we een impuls te kunnen geven aan het stimuleren van (voor)leesplezier. Meer informatie is te vinden op onze website: www.denationalevoorleeswedstrijd.nl.

De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Boekenbon BV.