Wie wordt De Nationale Voorleeskampioen 2023?

Provinciale voorleeskampioenen 2023

Op woensdagmiddag 24 mei 2023 wordt voor de dertigste keer de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd gehouden in TivoliVredenburg. Twaalf provinciale voorleeskampioenen tonen hun voorleestalent en strijden om de titel De Nationale Voorleeskampioen.

Voorrondes 2023 en finalisten

Basisscholen in Nederland hebben in 2022/2023 opnieuw massaal meegedaan aan de voorrondes van De Nationale Voorleeswedstrijd. In totaal zijn 3.498 schoolkampioenen aangemeld, die zijn geselecteerd uit 264.877 deelnemers. Hieruit zijn twaalf provinciale winnaars gekomen die op 24 mei de degens kruisen. In de finale lezen zij voor een volle zaal een stukje voor uit hun favoriete boek. Daarnaast moeten ze allemaal ‘onvoorbereid voorlezen’ uit een boek dat ze nog niet kennen. Met trots presenteren wij hierbij de twaalf finalisten die het op woensdag 24 mei tegen elkaar zullen opnemen.

ProvincieNaamSchoolPlaats
DrentheChaja KortmannDe EskampenPeize
FlevolandLiyanaDe RuimteAlmere
FrieslandVictor DinjensOldenijeLeeuwarden
GelderlandAmy OduroDe LanteerneNijmegen
GroningenMarie AndringaDe WierdeWinsum
LimburgTess de BruinDe KlimopBergen
Noord-BrabantJulian CornelissenDe WilderenWaalre
Noord-HollandLana SneekDe WingerdZwaag
OverijsselThijs van der WaaijDe OptimistBorne
UtrechtMireya NielsenDe ToonladderNieuwegein
ZeelandDanischa BahCypressenhofMiddelburg
Zuid-HollandAllan SnippeEmmausVoorschoten

Jury landelijke finale

De presentatie op 24 mei is in handen van comedian en presentator Edson da Graça, bekend van o.a. het Zapp-programma Willem Wever. In de jury hebben Evita Mac-nack (presentator NOS Jeugdjournaal) en Sanne Rooseboom (kinderboekenauteur) zitting. Onder voorzitterschap van Martijn van der Linden (kinderboekenillustrator én Kinderboekenambassadeur) bepalen zij wie zich De Nationale Voorleeskampioen 2023 mag noemen.

Kinderdirecteur Kinderboekenmuseum

De winnaar wordt naast De Nationale Voorleeskampioen 2023 ook een jaar lang kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag. De kampioen krijgt een belangrijke taak bij de start van tentoonstellingen en evenementen en ziet erop toe dat het museum leuke activiteiten organiseert voor kinderen van 3 tot en met 13 jaar.

De Nationale Voorleeswedstrijd: impuls voor (voor)leesplezier

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd laten zien dat (voor)lezen niet alleen leuk, maar vooral ook erg belangrijk is. Met De Nationale Voorleeswedstrijd hopen we een impuls te kunnen geven aan het stimuleren van (voor)leesplezier. Meer informatie is te vinden op onze website: www.denationalevoorleeswedstrijd.nl.

De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Boekenbon BV.