De Nationale Voorleeswedstrijd op school van start

Finale NVW 2020

Alle basisscholen in Nederland zijn inmiddels in het bezit van een deelnamepakket. Hiermee kunnen leerkrachten van groep 7/8 een schoolronde van De Nationale Voorleeswedstrijd organiseren. Dit jaar gaat voor de 29e keer de welbekende strijd tussen voorlezers weer van start. De landelijke finaledag vindt plaats op woensdag 25 mei 2022.

Meedoen aan De Nationale Voorleeswedstrijd 2021-2022

De Nationale Voorleeswedstrijd is een campagne van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken. Elk jaar nemen duizenden kinderen uit groep 7 en 8 het voorlezend tegen elkaar op. Een daarvan wordt de beste voorlezer van het land: De Nationale Voorleeskampioen. Van september tot december vinden de schoolrondes plaats. Meedoen aan deze leesbevorderingscampagne geeft een impuls aan het (voor)leesplezier van je leerlingen! De Kinderboekenweek is een geschikt moment voor een spannende schoolronde.

Terugblik 2020-2021

Ondanks corona deden er vorig jaar 2.837 basisscholen mee aan De Nationale Voorleeswedstrijd. Uiteindelijk bleven 12 schoolkampioenen over die hun provincie vertegenwoordigden op de landelijke finaledag op 26 mei 2021. Dit keer geen volle zaal met klasgenoten; door corona konden alleen de ouders plaatsnemen in het publiek . Wel was er een livestream, zodat de fans de kampioenen vanachter het scherm konden aanmoedigen. Mohammed uit Zuid-Holland werd uitgeroepen tot De Nationale Voorleeskampioen 2021. Nora uit Overijssel en Charley uit Utrecht werden tweede en derde. Bekijk hier de aftermovie. We hopen dit jaar weer op even goede voorleestalenten en een volle zaal!


Belangrijke informatie voor leerkrachten

  • De gratis deelnamepakketten zijn in september automatisch geleverd. Niet ontvangen? Mail dan naar info@denationalevoorleeswedstrijd.nl.
  • In het deelnamepakket vind je een oproep voor de schoolkampioen om deel te nemen aan een klein onderzoek van Stichting Lezen. Geef de brief mee aan de schoolkampioen, en stimuleer hem hieraan deel te nemen. Er wordt een leescadeau voor de hele klas verloot onder de deelnemers!
  • De schoolkampioen kun je uiterlijk 6 december 2021 aanmelden via de website. In het deelnamepakket vind je de inloggegevens. Bewaar deze goed.

Voorlees- en boekentips

De Nationale Voorleeswedstrijd is ook digitaal actief. Zo zijn we al lange tijd te volgen op Facebook en Instagram voor boekentips, voorleestips en nieuwsberichten. Wij vinden het heel leuk om te zien hoe De Nationale Voorleeswedstrijd leeft in het land. Als u een post wijdt aan de school- of bibliotheekronde, vergeet De Nationale Voorleeswedstrijd dan niet te taggen, of gebruik #voorleeswedstrijd of #voorleeskampioen.