Provinciale voorleeskampioenen op de Kinderboekenambassade

 

Kinderboekenambassadeur en schrijver Manon Sikkel nodigde op 19 oktober de provinciale voorleeswinnaars van De Nationale Voorleeswedstrijd 2018-2019 bij haar uit op de Kinderboekenambassade in het Kinderboekenmuseum. Daar kregen de kampioenen een feestelijk programma voorgeschoteld.

Zes provinciekampioenen aanwezig

De voorleeskampioenen van zes provincies gingen met Kinderboekenambassadeur en schrijver Manon Sikkel op de foto

Eva (Friesland), Sanyu (Utrecht), Nienke (Zuid-Holland), Twan (Flevoland) en Yosan (Drenthe) wonnen aan het begin van 2019 De Nationale Voorleeswedstrijd in hun provincie. Yosan werd zelfs de voorleeskampioen van heel Nederland. Vandaag waren ze op de Kinderboekenambassade van Manon Sikkel. Zij had een gezellig programma samengesteld om de kampioenen nog een keer in het zonnetje te zetten.

Voorleestips filmen

De voorleestalenten werden welkom geheten in de sfeervolle ambassade, die natuurlijk beschikt over grote boekenkasten vol met boeken. Samen met Manon Sikkel bespraken de kinderen wat er allemaal op hen afkwam na de finale in mei. Zo mocht Sanyu voorlezen op de radio en werd Nienke gebeld door de krant. Vandaag was het de bedoeling dat de voorleeskampioenen hun kennis en ervaring delen met andere potentiële voorlezers. De Kinderboekenambassade beschikt over een echte filmstudio waarin kinderen boekentips kunnen opnemen. Die filmpjes verschijnen op de website van de Kinderboekenambasadeur. De provinciekampioenen deelden vandaag geen boekentips, maar voorleestips. Superhandig voor de kinderen die dit jaar meedoen aan De Nationale Voorleeswedstrijd.

Kampioenenreünie

De finale van De Nationale Voorleeswedstrijd is alweer een half jaar geleden. Daarom leek het Manon Sikkel heel leuk om de finalisten nog een keer in het zonnetje te zetten. Daarom organiseerde zij in samenwerking met het Kinderboekenmuseum deze meet & greet. De voorleeskampioenen hadden veel vragen voor Manon. Wat is haar favoriete boek? Achter welk boek zit een persoonlijk verhaal? Waar haalt ze haar inspiratie vandaan? Op die laatste vraag antwoordde Manon: ‘Door heel veel te lezen! Van veel lezen train je je fantasie.’ Dan zal de fantasie bij deze kinderen dus wel goed zitten, want nog steeds houden zij erg van lezen.

Op het eind van de meet & greet en het opnemen van de filmpjes gingen alle voorleeskampioenen met Manon op de foto. Het was een heel geslaagde dag waar het plezier van (voor)lezen centraal stond.

Meedoen aan De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is een jaarlijkse campagne voor kinderen uit groep 7 en 8 om het lezen te bevorderen. Op veel scholen in heel Nederland is De Nationale Voorleeswedstrijd 2019-2020 van start gegaan. Er is nog steeds tijd om deel te nemen met uw school. Vraag een deelnamepakket aan en meld de schoolkampioen voor 10 december aan! Kijk op www.denationalevoorleeswedstrijd.nl/meedoen/ om een pakket aan te vragen.