De Nationale Voorleeswedstrijd: 3.206 schoolkampioenen lezen voor

  • Landelijk doen meer dan 230.000 kinderen mee aan de 24e editie van De Nationale Voorleeswedstrijd
  • Nederlandse basisschoolleerlingen lezen het meest voor uit de boeken van Roald Dahl, Tosca Menten en Rache Renée Russell
  • De schoolkampioenen zijn inmiddels gekozen; de lokale en regionale voorleesrondes zijn begonnen!

Ook dit jaar hebben kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit heel Nederland massaal meegedaan aan de 24e editie van De Nationale Voorleeswedstrijd, een initiatief van Stichting Lezen. Er zijn maar liefst 3.206 kinderen tot voorleeskampioen van hun school gekroond. In de komende maanden zullen zij hun voorleestalent laten zien tijdens de lokale, regionale en provinciale voorrondes van De Nationale Voorleeswedstrijd. Op 17 mei 2017 zullen uiteindelijk twaalf provinciale finalisten het tegen elkaar opnemen tijdens de landelijke finale in Amstelveen. Een jury onder leiding van de nieuwe Kinderboekenambassadeur bepaalt dan wie zich De Nationale Voorleeskampioen 2017 mag noemen.

De provincie Noord-Brabant telt net als afgelopen jaar de meeste schoolkampioen; er worden maar liefst 598 kinderen uit die provincie aangemeld voor de vervolgrondes. Gelderland is wederom een goede nummer twee met 435 schoolkampioenen, gevolgd door Zuid-Holland met 434 kandidaten. De lokale vervolgrondes zijn ondertussen van start gegaan en in maart en april staan de regionale vervolgrondes en provinciale finales op het programma. De vervolgrondes worden met name georganiseerd door de bibliotheken en de Provinciale Ondersteuningsinstellingen (POI). Ook nemen steeds meer boekhandels het initiatief om vervolgrondes te organiseren.

Favoriete schrijvers

Uit onderzoek onder alle deelnemers blijkt dat Roald Dahl, Tosca Menten en Rachel Renée Russell dit jaar populairste kinderboekenschrijvers zijn onder kinderen. Dagboek van een muts van Rachel Renée Russell werd net als vorig jaar door kinderen het vaakst gekozen om uit voor te lezen.

Leerprestaties omhoog door 15 minuten lezen per dag

De lees- en leerprestaties van kinderen gaan enorm vooruit als kinderen iedere dag 15 minuten lezen, zo blijkt uit onderzoek. Kinderen die 15 minuten lezen, lezen meer dan een miljoen woorden per jaar. Ze vergroten hun woordenschat, hun kennis van de wereld en hebben een voorsprong bij andere vakken. Kinderen die veel lezen hebben meer kansen in de maatschappij. Zie meer informatie op www.lees15minutenperdag.nl.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Openbare Bibliotheken. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is.