Mae (11): ‘Als je een boek leest, voel je dat er liefde in zit’

Schoolkampioen Mae

Basisschool De Touwladder, Sint-Michielsgestel
Winnaar van de schoolronde van De Nationale Voorleeswedstrijd


Tekst en foto: Marije Ravelli

‘Ik weet het niet, ik vind boeken lezen gewoon zo leuk. Ik houd ervan om echt ín een boek te zitten. Dan is het alsof je in een nieuwe wereld stapt en alles om je heen stil is.’

Fantasie op hol

‘Vroeger ben ik heel veel voorgelezen door mijn ouders. Ze lazen ieder eigen boeken voor. Mijn vader bijvoorbeeld uit Alleen op de wereld en mijn moeder uit Harry Potter. In mijn fantasie maakte ik er dan heel veel verhaaltjes bij. Ik heb ook heel goede herinneringen aan de luister-cd’s die we in de auto luisterden. Dan hoorde ik de voorleesstem van een vreemde meneer en al snel zat ik heel diep in het verhaal, mijn fantasie ging helemaal op hol.’

Oma boef

‘Als iemand mij voorleest dan maakt mijn fantasie er verhaaltjes bij. Door het voorlezen heb ik dat nu ook met zelf lezen. Als je bijvoorbeeld Oma boef van David Walliams leest, dan denk je gelijk: “Oeh, die ziet er zo uit.” Dat is trouwens een boek dat ik echt heel erg, heel erg mooi vond. Het was gewoon heel grappig en soms kon ik mezelf er ook echt in terugvinden. Bijvoorbeeld wanneer de hoofdpersoon Ben doet alsof hij gaat tandenpoetsen, maar dat dan eigenlijk niet deed. Dat doe ik ook wel eens. Het is grappig en fijn om te weten dat iemand anders dat ook doet.’

Avontuur en humor

‘Avontuur is wel het meest belangrijk voor een boek. Tja, als het nou gaat over een vork die teruggaat in de besteklade, dan denk je ‘huh!?’, maar als die vork echt een avontuur meemaakt, dan wordt het meteen een goed verhaal. En natuurlijk humor. Dat is ook belangrijk. Ik vind het echt heel erg leuk als een verhaal grappig is.’

Energie in het boek

‘Als je een boek leest, dat voel je dat er liefde in zit, en tijd en moeite. Mensen hebben moeite gedaan om het voor je te maken, ze hopen dat je het leuk gaat vinden, die energie zit in dat boek. Mij lijkt het echt heel fijn als ze een vak maken van lezen, dat je bijvoorbeeld een kwartier vrij leest en dat dat echt een vak is.’