Lieve (11): ‘Ik blijf gewoon doorlezen, ook in de auto als ik misselijk ben’

Schoolkampioen Lieve

Basisschool De Stapsteen, Herten (Limburg)
Winnaar van de schoolronde van De Nationale Voorleeswedstrijd


Tekst en foto: Marije Ravelli

‘Ik ben een soort van verslaafd aan boeken. Iedere avond moet ik verplicht een uurtje lezen van mijn ouders, maar vaak lees ik nog veel langer stiekem door. Ik heb een kleine zaklamp en die gebruik ik dan om toch nog door te kunnen lezen. Dan val ik in slaap met het boek nog open, gisteren nog.’

Weinig last van zenuwen

‘Ik vind het gewoon leuk om voor te lezen en om voor mijzelf te lezen, omdat je dan eigenlijk een verhaal voorleest voor jezelf. Als ik voor een publiek sta heb ik weinig last van zenuwen. Met een spreekbeurt of boekbespreking heb ik dat ook niet. Maar in de regionale ronde van De Nationale Voorleeswedstrijd vond ik het wel spannend. Er deden veertien kinderen mee en er ging er maar eentje door… dat was ik dus!’

Boekdwalen

‘Mijn favoriete personage is Mathilda uit het boek Pages en Co. Het is een heel aardig meisje. Zij kan boekdwalen, dat betekent dat ze in boeken kan gaan, en de personages kunnen haar ook komen halen om haar in het boek mee te nemen. Stel je voor dat je in alle boeken kan verdwijnen, en de personages worden je vrienden. Dat wil ik heel graag!’

Naar de bieb

‘We gaan mijn hele leven al naar de bieb. Papa en mama halen dan altijd boeken op hun eigen afdeling en dan mag ik zelf beneden kijken, op de kinderafdeling. Ik denk dat het daardoor komt dat ik zo’n goede lezer ben geworden. Je zit daar gewoon tussen de boeken en als je dan een titel ziet die leuk klinkt, dan ga je die lezen.’

Volwassen

‘Ik ben laatst met een vriendin naar de bibliotheek geweest. Toen mocht ik gewoon mijn eigen biebpasje pakken en een boek uitkiezen dat ik leuk vind. Dat is heel fijn, dan voelt het alsof je meer volwassen bent, omdat je zelf iets mag uitzoeken.’

Wachtrij van boeken

‘Nu mag ik even niet naar de bieb, want ik heb de laatste tijd heel veel boeken gekregen. Ik heb een soort van wachtrij gemaakt. Iedere keer als ik een boek uit heb, dan pak ik het volgende boek. Eigenlijk ben ik al uitgeleerd met lezen, ik heb AVI-uit. Maar ik blijf wel gewoon doorlezen hoor! Ook in de auto, als ik misselijk ben.’

Meer lezen

‘Ik zou heel graag willen dat we op school veel meer lezen, misschien is dat niet leuk voor andere kinderen die niet zo van lezen houden. Voor die kinderen heb ik wel een tip. Ik zou zeggen: probeer ook in de klas wat meer te lezen, want hoe vaker je leest, hoe meer je in het ritme komt om meer te lezen.’