HET IS FEEST want De Nationale Voorleeswedstrijd bestaat 25 jaar ? ! Vanwege dit heugelijke feit zetten we enkele oud kampioenen ??? in de spotlights. Vandaag Sandra van Dijke, zij won de editie 1998.


1. Wat is de leukste herinnering die je hebt aan de finaledag?

De leukste herinnering aan de finaledag in 1998 is de hele sfeer van de dag. ’s Morgens vroeg met mijn vader op weg naar Utrecht, vrienden, familie en de hele klas in een grote bus ook daarheen, de artiesten die optraden, de spanning in mijn lijf en tenslotte de ontlading na de overwinning. Het was heel onwerkelijk en toch weet ik me nog iedere minuut van die dag te herinneren.

2.Wat is de leukste reactie die je kreeg toen je won? Van wie kwam die reactie?

De leukste reactie was die van mijn opa. In die tijd nog zonder mobiele telefoons of social media heb ik hem vanuit een soort telefooncel die in Muziekcentrum Vredenburgh stond gebeld. Hij was geëmotioneerd, had me al op tv in het nieuws gezien en was apetrots. Die reactie is me voor altijd dierbaar gebleven, zeker omdat hij een aantal maanden daarna is overleden.

3. Wat was de leukste activiteit in je jaar als Nationaal Voorleeskampioen? Waarom?

In het jaar als Nationaal Voorleeskampioen, maar ook nog tot lang erna, heb ik allerlei activiteiten gedaan. Ik stond ingeschreven bij een artiestenbureau en werd geboekt door allerlei bedrijven en organisaties om ergens voor te lezen. De leukste activiteiten waren het inspreken van een film voor de KRO en toen ik mocht voorlezen op een groot congres in het Hilton Hotel in Amsterdam. Ik mocht daar samen met mijn ouders en broer ook overnachten en ontbijten en dat was toch wel heel bijzonder! Maar eigenlijk was het allerleukste de vele gezellige momenten die ik had met mijn vader in die periode. Hij ging altijd met me mee wanneer ik ergens mocht voorlezen en ik ben hem daar nog steeds dankbaar voor.

4. Lees je nog steeds voor? Aan wie?

Ik lees nog steeds heel graag voor. Inmiddels doe ik dat aan mijn kinderen van 7 en 5 jaar oud. Zij vinden het, ondanks het feit dat ze inmiddels ook zelf kunnen lezen, gelukkig nog steeds heel fijn om voorgelezen te worden.

5. Wat lees je zelf nu nog? Favoriete boek?  

Ik lees nog steeds heel graag maar kom er inmiddels minder vaak aan toe. Door mijn baan, gezin, studie en sociale contacten is het soms zoeken naar een moment van rust om te kunnen lezen. Ik lees wel veel voor mijn werk en studie, maar dat zijn dan met name studieboeken. Verder lees ik eigenlijk bijna alle genres wanneer ik er aan toe kom.

6. Wat heeft het meedoen aan De Nationale Voorleeswedstrijd voor je betekent?   

Het meedoen aan de Nationale Voorleeswedstrijd heeft mij betekent dat ik minder onzeker ben geworden. Ik heb er meer zelfvertrouwen door gekregen en genoten van alles wat er daardoor daarna op mijn pad kwam. Het heeft me dus zeker gevormd en ervoor gezorgd dat ik mijn periode op de basisschool met bijzondere herinneringen af heb gesloten.

7. Wat wil je nieuwe deelnemers adviseren?  

Zorg dat je vooral geniet wanneer je voorleest, zelfs al is dat tijdens de finale en heb je vast ook ‘last’ van wat spanning. Wanneer je geniet, straal je rust uit en dit is voor de luisteraar erg prettig.

SaveSave