Nina Willems

 

HET IS FEEST want De Nationale Voorleeswedstrijd bestaat 25 jaar! Vanwege dit heugelijke feit zetten we enkele oud kampioenen in de spotlights. Vandaag Nina Willems, zij won de editie 1997.


1. Wat is de leukste herinnering die je hebt aan de finaledag?

Het meest fantastische vond ik op die troon zitten, en dat het me lukte om die hele grote zaal van Vredenburg in Utrecht (waar toen de finale was) aan het lachen te krijgen, gewoon door een goed verhaal voor te lezen.

2. Wat is de leukste reactie die je kreeg toen je won? Van wie kwam die reactie?

Het is erg lang geleden dus dat kan ik me niet precies herinneren, maar ik denk dat mijn oma, die vroeger heel veel poezie voordroeg, erg trots op me was.

3. Wat was de leukste activiteit in je jaar als Nationaal Voorleeskampioen? Waarom?

Ik las voor uit het boek “Majesteit, uw ontbijt” van Sjoerd Kuyper. Hij is toen naar mijn school gekomen, is in een aantal klassen op bezoek geweest en heeft ook uit zijn eigen boeken voorgelezen. Dat vond ik heel bijzonder toen.

4. Lees je nog steeds voor? Aan wie?

Ik lees voor, draag voor en speel. Want ik ben theatermaker en performer van beroep nu, dus dat zit wel goed.

5. Wat lees je zelf nu nog? Favoriete boek?

Ik lees veel poezie, op dit moment “Een steen openvouwen” van Alexis Roode.

6. Wat heeft het meedoen aan De Nationale Voorleeswedstrijd voor je betekent?

Dat ik erachter kwam dat dat wat ik het liefst deed op dat moment, lezen en toneelspelen, iets was dat voor anderen ook iets kon betekenen.

7. Wat wil je nieuwe deelnemers adviseren?

Maak contact met je publiek! Zij zijn degene aan wie je je verhaal vertelt. En geniet van het voorlezen (nadat je eerst heel zenuwachtig bent geweest, maar dat gaat altijd over).

8. Wat ik ook nog wil zeggen:

Het is inmiddels 20 (!!!) jaar geleden dat ik de voorleeswedstrijd won, in 1997. En NOG STEEDS vraagt er wel eens iemand “of ik dat meisje ben dat toen de voorleeswedstrijd gewonnen had….” Dus be prepared…

SaveSave

SaveSave