HET IS FEEST want De Nationale Voorleeswedstrijd bestaat 25 jaar! Vanwege dit heugelijke feit zetten we enkele oud kampioenen in de spotlights. Vandaag Gwenn Roll, zij won de editie 1996.


1. Wat is de leukste herinnering die je hebt aan de finaledag?

De leukste herinnering is toch wel je hele klas die mee mocht. Ze hadden allemaal T-shirts en petjes -voor mij blauw- van de Voorleeswedstrijd (1 setje ligt nog steeds in mijn kast). Al die spandoeken, yells en ze zaten helemaal vooraan! Het was één groot feest!

2. Wat is de leukste reactie die je kreeg toen je won? Van wie kwam die reactie?

Ik doe 2 reacties, want ik kan niet kiezen.
Mijn schoolmeester die het hele voorleesproject gestart was, was tijdens de finale met opfrisverlof, hij zat in Ethiopië. Daar luisterde hij soms op een krakend wekkerradiootje naar het Wereldnieuws. De dag na de finale hoorde hij dus op dat radiootje dat ik Voorleeskampioen geworden was. Hij kon het niet geloven en heeft meteen contact opgenomen met zijn vrouw, die bevestigde dat ik echt gewonnen had.
De tweede reactie heeft mijn oma aan mij verteld. Mijn opa was heel betrokken bij al het voorleesgebeuren. Op de dag van de finale had hij zichzelf op een plekje geworsteld voor het podium tussen de professionele fotografen (hij fotografeert zelf als hobby) en heeft hij alles van die dag vastgelegd. Hij heeft hiervan voor mij een heel mooi fotoboek gemaakt, inclusief allerlei krantenknipsels. Nu schijnt het zo te zijn, mijn oma vertelde dit, dat soms wanneer mijn opa achter zijn bureau aan het werk was, hij ineens vanuit het niets uitriep: “GWEN ROLL!” Net zoals de juryvoorzitter Aart Staartjes had gedaan tijdens de finaledag.

3. Wat was de leukste activiteit in je jaar als Nationaal Voorleeskampioen? Waarom?

Tijdens dat jaar heb ik heel veel bijzondere activiteiten gedaan en ben ik ook veel op tv geweest. De eigenaar van artiestenbureau Arjan van Dijk Groep had mij op tv gezien en gevraagd of ik mij wilde inschrijven bij zijn bureau als voorlees act. Eén van de meest bijzondere momenten was dat ik ’s avonds moest voorlezen op een feest waar een grote vijver was. De gasten zouden aan de rand van het water staan met fakkels en ze hadden bedacht dat ik vanaf het midden van de vijver moest voorlezen! Daarvoor hadden ze 2 surfboards aan elkaar gemaakt en daarop een voorleesstoel van takken in elkaar geknutseld. Ik moest gaan zitten met mijn boek (“alleen op het randje van de stoel, anders zakt hij in elkaar”) en met behulp van een touwtje werd ik naar het midden van de vijver getrokken. Daar heb ik met een mijnwerkerslampje op mijn voorhoofd voorgelezen…

4. Lees je nog steeds voor? Aan wie?

Helaas lees nik niet veel meer voor. Toen ik juf was op de basisschool deed ik dat nog wel vaak en bleef Roald Dahl een favoriet. Toch heb ik mijn gewoonte om dingen hardop te lezen nog niet verleerd, iets waar mijn omgeving niet altijd blij mee is..

5. Wat lees je zelf nu nog? Favoriete boek?

Ik betrap mijzelf erop dat ik toch elk jaar wel weer een keertje de Harry Potter-boeken lees. En verder lees ik vooral fantasy-boeken. Mijn stijl is dus niet zoveel veranderd; vroeger las ik veel griezelboeken van Paul van Loon en de Kippenvel-serie.

6. Wat heeft het meedoen aan De Nationale Voorleeswedstrijd voor je betekent?

Toen betekende het voor mij dat ik deel mocht uit maken van allerlei bijzondere nieuwe ervaringen. Mensen ontmoeten en naar plaatsen die ik anders nooit gezien zou hebben.
Nu denk ik dat het ook heeft bijgedragen aan het makkelijk kunnen spreken voor grote groepen en ik ook echt mijn stem kan gebruiken om groepen te motiveren en te overtuigen. En daarnaast heeft het mij natuurlijk een enorme liefde voor lezen gebracht.

7. Wat wil je nieuwe deelnemers adviseren?

Wat betreft het voorlezen wil ik ze adviseren om vooral een stuk te kiezen wat ze zelf leuk vinden. Verder moeten ze er wel op letten of dit een handig stuk is om voor te lezen; sommige boeken zijn heerlijk om zelf te lezen, maar niet zo geschikt om uit voor te lezen.
Daarnaast veel oefenen op verschillende (groepen) mensen en ze ook echt om feedback vragen. Wat vooral zo laten en wat kan misschien anders? Wel voor jezelf bedenken of de voorgestelde verandering inderdaad beter is. En zorg ervoor dat iemand foto’s maakt! Zeker weten dat je later nog eens wilt terugkijken op deze bijzondere ervaring.

SaveSave

SaveSave