De beste voorlezer van provincie GELDERLAND is STEFAN JACSÓ

Stefan Jacsó

Na een leuke en spannende voorleesavond heeft Stefan Jacsó van basisschool de Groene Ring, zuid uit Duiven op 10 april jongstleden de provinciale finale van De Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen. Op woensdag 17 mei aanstaande zal Stefan de provincie Gelderland vertegenwoordigen tijdens de vierentwintigste landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd, die gehouden wordt in de schouwburg van Amstelveen. Daar zal Stefan het opnemen tegen de andere elf provinciale finalisten. De uiteindelijke winnaar mag zich een jaar lang ‘De Nationale Voorleeskampioen 2017’ noemen. Daarnaast wordt De Nationale Voorleeskampioen 2017 voor een jaar kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum. Hij of zij krijgt een belangrijke rol bij de start van tentoonstellingen en evenementen en zal erop toezien dat het museum leuke dingen organiseert voor kinderen van 3 tot en met 13 jaar.

Stefan Jacsó las een fragment voor uit het boek Dirkje Bakker, brandnetelspecialist van Tosca Menten.

435  deelnemers in Gelderland

Het is een bijzonder knappe prestatie om provinciaal voorleeskampioen te worden. Hiervoor heeft Stefan het moeten opnemen tegen maar liefst vijf kinderen uit de provincie. Eerst op school, daarna in de kwart – en halve finales en vervolgens tijdens de provinciale finale. De provinciale finale werd georganiseerd door Rijnbrink. In heel Nederland hebben meer dan 3.200  scholen hun schoolkampioen opgegeven voor de vervolgrondes in hun provincie.

De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd wordt dit jaar voor de vierentwintigste keer gehouden en is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Openbare Bibliotheken. De betrokken organisaties willen met de wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is.

Leerprestaties omhoog door 15 minuten lezen per dag

De lees- en leerprestaties van kinderen gaan enorm vooruit als kinderen iedere dag 15 minuten lezen. Kinderen die 15 minuten lezen, lezen meer dan een miljoen woorden per jaar. Ze vergroten hun woordenschat, hun kennis van de wereld en hebben een voorsprong bij andere vakken. Kinderen die veel lezen hebben meer kansen in de maatschappij. Zie meer informatie op www.lees15minutenperdag.nl