De Nationale Voorleeswedstrijd: 3.071 schoolkampioenen lezen voor!

De 27e editie van De Nationale Voorleeswedstrijd is van start gegaan. Dit jaar laten 179.469 kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit heel Nederland zien dat ze enthousiast zijn over kinderboeken. Ze deden als voorlezer of luisteraar mee aan de schoolrondes. Van alle voorlezers zijn er 3.071 uitgeroepen tot schoolkampioen.

Vervolgrondes van start!
De 3.071 leerlingen die gekozen zijn tot voorleeskampioen van hun school gaan de komende maanden door in de vervolgrondes. Eerst zullen zij het opnemen tegen voorleestalenten uit hun regio en gaan vervolgens door naar de provinciale finale. In elke provincie wordt wederom een voorleeskampioen gekozen. De organisatie van deze finales ligt bij de bibliotheken en de Provinciale Ondersteuningsinstellingen (POI).

Landelijke finale op 27 mei 2020
Op 27 mei nemen de twaalf provinciale finalisten het tegen elkaar op tijdens de landelijke finale in Tivoli Vredenburg in Utrecht. Klaas van Kruistum presenteert deze altijd weer spannende finale. Een jury bestaande uit BN’ers –onder wie Evita Mac-nack (Jeugdjournaal) en Kinderboekenambassadeur Manon Sikkel- bepaalt dan wie zich De Nationale Voorleeskampioen 2020 mag noemen. De winnaar mag zich tevens Kinderboekendirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag noemen.

Noord-Brabant levert meeste schoolkampioenen
De provincie Noord-Brabant telt net als voorgaande jaren de meeste schoolkampioenen; er zijn maar liefst 584 kinderen uit die provincie aangemeld voor de vervolgrondes. Ook Zuid-Holland (423) en Gelderland (422) leveren veel kandidaten. In Overijssel doen relatief de meeste scholen mee, namelijk 78 procent van alle scholen in deze provincie.

Dagboek van een muts en Roald Dahl grote favorieten

Dagboek van een muts van Rachel Renee Russell is net als vorig jaar het meest voorgelezen boek (gekozen door 74 schoolkampioenen). Matilda van Roald Dahl (56 keer) en Achtste-groepers huilen niet van Jacques Vriens (52 keer) staan op de tweede en derde plaats. Roald Dahl is bovendien de meest voorgelezen auteur; maar liefst 207 leerlingen lazen voor uit een van zijn boeken.

De Nationale Voorleeswedstrijd is er voor iedereen
De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is.  Alix Wassing (projectleider van De Nationale Voorleeswedstrijd) benadrukt: “Aan De Nationale Voorleeswedstrijd kan en mag iedereen meedoen. Dat er goede en minder goede lezers in een klas zitten, maakt helemaal niet uit. Alle kinderen krijgen een eerlijke kans en leren elkaar te respecteren en te complimenteren.”  Meer informatie is te vinden op onze website: www.denationalevoorleeswedstrijd.nl.