De Nationale Voorleeskampioen 2022 is Guus Janse (11) uit Middelburg

De Nationale Voorleeskampioen 2022

De negenentwintigste landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd is gewonnen door Guus Janse uit Middelburg van de Regenboogschool. Guus mag zich nu een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen 2022 noemen. In TivoliVredenburg (Utrecht) las hij voor uit Prutsers & pechvogels van Tosca Menten en Jozua Douglas.

Naast Guus wisten ook Cleo Buirs (10) uit Zandberg en Resa van Meer (10) uit Helmond een podiumplaats te veroveren. Zij werden respectievelijk tweede en derde. Over alle deelnemers had de jury lovende woorden. “Het niveau van alle voorlezers was ontzettend hoog, en het leesplezier was duidelijk hoorbaar. We hebben genoten van alle 12 de kampioenen.”

De winnaar, Guus, maakte bij de jury veel indruk: “Guus leest heel ontspannen en leest net zo makkelijk voor als hij het niet heeft kunnen voorbereiden. Als Guus gaat voorlezen kun je lekker gaan zitten en genieten.” Naast De Nationale Voorleeskampioen, is Guus het komende jaar de speciale kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Hier krijgt hij een belangrijke rol bij het organiseren van exposities en evenementen gericht op kinderen.

Dit jaar organiseerden 3.239 scholen een schoolwedstrijd. In totaal deden 177.895 kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit heel Nederland mee als voorlezer of luisteraar. Via lokale finales in bibliotheken werden hieruit de beste voorlezers geselecteerd voor de provinciale finales. De winnaars van de provinciale finales streden vandaag om de titel De Nationale Voorleeskampioen 2022. Favoriete schrijvers waren dit jaar Roald Dahl en Tosca Menten. De boeken uit de serie Dagboek van een muts van Rachel Renée Russell zijn net als vorig jaar het meest voorgelezen.

De Nationale Voorleeswedstrijd werd mede mogelijk gemaakt door Nederlandse Boekenbon B.V.