Yosan Teame uit Sleen is De Nationale Voorleeskampioen 2019

Yosan (11) uit Sleen (Drenthe) mag zich nu een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen 2019 noemen.

Lezen met plezier

De zesentwintigste landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd is gewonnen door Yosan Wegihu Teame (11) van de CBS de Fontein uit Sleen (Drenthe). Yosan mag zich nu een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen 2019 noemen.

Ik ben helemaal blij! Ik wil mijn klasgenoten bedanken en mijn juffrouw natuurlijk!

“Ik ben helemaal blij! Ik wil mijn klasgenoten bedanken en mijn juffrouw natuurlijk,” zo zei zij vlak na haar uitverkiezing. Voor een volle Schouwburg Amstelveen las Yosan voor uit Suus en Steef op reis van Joke de Jonge. Naast Yosan wisten ook Maysam Schoenmakers (12) uit Nuenen (Noord-Brabant) en Mees Willemsen (11) uit Maastricht (Limburg) een podiumplaats te veroveren. Zij werden respectievelijk tweede en derde. De jury vond het opvallend hoe relaxed alle deelnemers waren. “Heel goed om te zien hoeveel plezier de finalisten beleefden aan het lezen,” zo zei juryvoorzitter en kinderboekenambassadeur Manon Sikkel.

De jury was onder de indruk

De jury was erg onder de indruk van Yosan. “Ze heeft een stem waar je echt naar wilt luisteren: het publiek hing aan haar lippen,” aldus Manon Sikkel over de 11-jarige kampioene. Net als de andere finalisten moest ook zij onvoorbereid voorlezen uit het boek Prutje van Pieter Koolwijk. Naast De Nationale Voorleeskampioen, is Yosan het komende jaar de speciale kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Hier krijgt zij een belangrijke rol bij het organiseren van exposities en evenementen gericht op kinderen. Dit jaar wordt extra bijzonder, want het museum bestaat in 2019 vijfentwintig jaar.

Ze heeft een stem waar je echt naar wilt luisteren: het publiek hing aan haar lippen!

Wat werd er gelezen?

In totaal deden er dit jaar 3100 schoolkampioenen uit heel Nederland mee aan De Nationale Voorleeswedstrijd. Via lokale finales in bibliotheken werden hieruit de beste voorlezers geselecteerd voor de provinciale finales. Favoriete schrijvers waren Rachel Renee Russell, Roald Dahl, Tosca Menten en Jacques Vriens. Het meest voorgelezen boek van 2019 was net als vorig jaar Dagboek van een Muts van de Amerikaanse schrijfster Rachel Renee Russell. De provincie Noord-Brabant leverde met 591 schoolkampioenen opnieuw de meeste deelnemers.