De 28e editie van De Nationale Voorleeswedstrijd gaat van start

De aankomende week krijgen alle basisscholen in Nederland een gratis deelnamepakket van De Nationale Voorleeswedstrijd in de brievenbus. Met het deelnamepakket kunnen de leerkrachten een schoolronde organiseren. Dit is de 28e keer dat de welbekende strijd tussen voorlezers weer van start gaat. De landelijke finaledag vindt plaats op 26 mei 2021.

Meedoen aan De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is een campagne van Stichting Lezen en de Bibliotheken. Elk jaar nemen duizenden kinderen uit groep 7 en 8 het voorlezend tegen elkaar op. Een daarvan wordt de beste voorlezer van het land: De Nationale Voorleeskampioen. De campagne probeert op deze manier het plezier in (voor)lezen bij te brengen. Het samen met elkaar voorlezen en het wedstrijdelement maken het extra aansprekend voor deze kinderen. Daarnaast oefenen ze hun (voor)leesvaardigheden. 

Terugblik 2019-2020

Vorig jaar deden 3.071 basisscholen mee aan De Nationale Voorleeswedstrijd, waarvan er uiteindelijk 12 hun provincie zouden vertegenwoordigen op de landelijke finaledag op 27 mei 2020. Helaas is het door de coronacrisis niet zover gekomen, en zag de organisatie zich genoodzaakt de finaledag af te gelasten. Dit jaar zijn we voornemens hoe dan ook door te gaan, mogelijk in aangepaste vorm als de maatregelen daar om vragen. Scholen kunnen dus met een gerust hart een schoolronde organiseren en hun schoolkampioen aanmelden voor de volgende ronde van De Nationale Voorleeswedstrijd.

Voorleesfilmpjes maken

De Nationale Voorleeswedstrijd is ook digitaal actief. Zo zijn we al lange tijd te volgen op Facebook (voor leerkrachten en Bibliotheken) en Instagram (ook voor kinderen) voor bijvoorbeeld boekentips en belangrijk nieuws. Dit jaar willen we er de voorleeskampioenen nog meer in het zonnetje zetten. Daarom krijgen de schoolkampioenen de mogelijkheid om een voorleesfilmpje op te nemen, die wij vervolgens delen op sociale media. Zo kan iedereen meegenieten van het voorleestalent van de kampioen.

De Nationale Voorleeswedstrijd wenst de scholen succesvolle en feestelijke schoolrondes toe waar met veel plezier wordt voorgelezen. Wellicht zien we u en uw schoolkampioen terug in de volgende rondes.

Belangrijke informatie voor leerkrachten

  • De gratis deelnamepakketten worden in september automatisch geleverd. Houd de brievenbus dus in de gaten, en zet de schoolronde vast in de agenda.
  • De schoolkampioen kunt u uiterlijk voor 14 december 2020 aanmelden via de website. In het deelnamepakket vindt u de inloggegevens. Bewaar deze goed.
  • Als de voorleeskampioen van uw school een voorleesfilmpje wil opnemen, laat het de instructie goed doorlezen.