De beste voorlezer van provincie UTRECHT is SOPHIE BASTMEIJER

Sophie Bastmeijer

 

Provincie Utrecht drie voorleeskampioenen rijker

Dertien kandidaten stonden 4 april op de planken van theater de Kom in Nieuwegein om te strijden voor de titel ‘provinciale Voorleeskampioen’ van de provincie Utrecht. Drie van hen kwamen als winnaar uit de bus tijdens de drie verschillende rondes van de provinciale voorleeswedstrijd. Mila Overweel won in de categorie ‘Read2Me’ als beste brugklasleerling, aankomend juf Anne Heus won de prijs voor de Pabo-studenten. In de middag sleepte Sophie Bastmeijer de prijs voor basisschoolleerlingen in de wacht. Eén ding hadden alle deelnemers gemeen: het plezier in het voorlezen spatte er vandaag vanaf.

Een driekoppige jury oordeelde over de voorleesprestaties van de deelnemers. Directeur Frank van der Hulst van Kunst Centraal, schrijver/illustrator Tais Teng en provinciaal beleidsmedewerker Charlotte de Lange hadden het druk. Zij letten onder meer op leestechnieken, contact met het publiek, maar ook of het fragment dat de deelnemers voorlazen goed gekozen was. De juryrapporten waren lovend. ‘Meeslepend, spannend, gedurfd’, is slechts een greep uit de positieve kwalificaties uit de rapporten. Sophie Bastmeijer wist de zaal muisstil te krijgen met haar voordracht uit het boek ‘Gevaarlijk spel’ van Maarten Brand. ‘Een prestatie van formaat’, aldus de jury.

Voorrondes

De leerlingen en studenten die zijn doorgedrongen tot de provinciale finales hadden al een aantal wedstrijdrondes achter de rug. Meer dan 160 scholen in de provincie namen deel aan deze voorrondes. Met name de basisscholieren hebben goed kunnen oefenen. Na een – of soms meerdere- leeswedstrijden op hun eigen school namen ze deel aan de lokale voorrondes, die werden georganiseerd door de bibliotheek in hun woonplaats. De winnaars van de wedstrijd van vandaag gaan door naar de landelijke finales in mei en juni. Daar strijden zij – ieder in hun eigen categorie- om de titel Voorleeskampioen van Nederland.

Voorlezen leidt tot betere schoolprestaties

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die voorgelezen worden beter scoren op school. Daarnaast hebben ze een grotere woordenschat en zijn ze beter in het verwoorden van emoties. Aankomend meesters en juffen die plezier hebben in lezen zijn bovendien van grote waarde voor hun leerlingen.

De winnaars op rij:
Anne Heus- Hogeschool Utrecht – winnares wedstrijd Pabo-studenten
Mila Overweel – Amadeus Lyceum, Vleuten – winnares wedstrijd brugklasleerlingen
Sophie Bastmeijer – C.B.S. Margrietschool, Woerden – winnares basisscholieren