De beste voorlezer van provincie FRYSLÂN is MANON BOOMSMA

Manon Boomsma van RKBS de Sprong uit Leeuwarden heeft op dinsdag 11 april de provinciale finale van De Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen. Op woensdag 17 mei zal Manon de provincie Friesland vertegenwoordigen tijdens de vierentwintigste landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd, die gehouden wordt in Schouwburg Amstelveen. Daar zal Manon het opnemen tegen de andere elf provinciale finalisten. De uiteindelijke winnaar mag zich een jaar lang ‘De Nationale Voorleeskampioen 2017’ noemen. Daarnaast wordt De Nationale Voorleeskampioen 2017 voor een jaar kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum. Hij of zij krijgt een belangrijke rol bij de start van tentoonstellingen en evenementen en zal erop toezien dat het museum leuke dingen organiseert voor kinderen van 3 tot en met 13 jaar.

Manon Boomsma las een fragment voor uit het boek ‘Vals’ van Carry Slee.

De jury, die bestond uit Yteke Roosma, voormalig coördinator educatie bij Bibliotheken Mar en Fean, Feije van der Meer, programmamaker bij Omrop Fryslân en Jimke Nicolai, eigenaar van een educatieve uitgeverij, vond dat zij een goed gekozen fragment voorlas, haar stemgebruik was duidelijk, paste goed bij het verhaal en bracht de emoties goed over.

De tweede prijs ging naar Rianne Weening van OBS de Mieskip uit Buitenpost en de derde prijs was voor Joska Hijlkema van de RKBS St. Maarten uit Bolsward.

8413 deelnemers in Friesland

Het is een bijzonder knappe prestatie om provinciaal voorleeskampioen te worden. Hiervoor heeft Manon Boomsma het moeten opnemen tegen maar liefst 178 schoolkampioenen uit de provincie. Op schoolniveau deden er 8413 kinderen mee uit Friesland, waarvan 179 doorgingen naar de regiofinales en de 12 winaars stonden vandaag in de provinciale finale in Theater de Skâns in Gorredijk. De provinciale finale werd georganiseerd door Bibliotheekservice Fryslân. In heel Nederland hebben ruim 3200 scholen hun schoolkampioen opgegeven voor de vervolgrondes in hun provincie.

De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd wordt dit jaar voor de drieëntwintigste keer gehouden en is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Openbare Bibliotheken. De betrokken organisaties willen met de wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is. Meer informatie via de website: www.denationalevoorleeswedstrijd.nl.