Anouk (11): ‘Ik zet tijdens het koken een verhaaltje aan’

Gabrie Mehenschool, Amersfoort
Winnaar van de schoolronde van De Nationale Voorleeswedstrijd


Tekst en foto: Marije Ravelli

‘Ik ben Anouk, 11 jaar. Ik houd van dansen en mijn ouders komen uit Zuid-Afrika. Ik ben in Nederland geboren. En ik houd heel erg van boeken. Ik luister veel naar boeken voor 15+. Ja, dat vind ik echt interessant, dat is meer met liefde en alles.’

Dyslectisch

‘Op school moét ik boeken lezen, thuis mág ik ze luisteren. Dat is veel fijner, want ik ben dyslectisch. Eerst wist ik niet dat luisterboeken bestonden. Maar op een dag had mijn moeder een cd gekocht met een luisterboek erop; Matilda, van Roald Dahl. Ik ben gaan zitten en begon met luisteren, gewoon om te ervaren hoe het was. En dat was echt heel erg leuk!’

Ottilie en de drochtenjagers

‘Als je me twee jaar geleden had gevraagd of ik mee zou willen doen met De Nationale Voorleeswedstrijd, zou ik zeggen: “Nee! Ben je gek geworden?!” En nu ben ik schoolkampioen! Het boek dat ik voorlas heet Ottilie en de drochtenjagers. Ik vind het heel leuk om mijn lievelingsboek aan andere kinderen voor te lezen, want dit boek is nog niet zo bekend.

Eerst heb ik het boek opnieuw helemaal geluisterd, om het weer een beetje in mijn hoofd te krijgen. Toen heb ik een stukje uitgekozen. En dat ben ik gaan oefenen. Na zeven keer voorlezen had ik wel het gevoel dat ik het goed kon.’

Grappige stemmetjes

‘Als ik de juffen en meesters op school een tip mag geven, dan zou ik zeggen: voorlezen! En doe dat dan met leuke of grappige stemmetjes. Het is ook belangrijk dat kinderen zelf kunnen beslissen wat ze gaan lezen. Er is keuze genoeg. Je hoeft alleen maar in de LuisterBieb-app te kijken, of in de bibliotheek natuurlijk.

Omdat ik dyslectisch ben, luister ik graag naar boeken. Sowieso elke dag wel een uur, maar soms veel langer. Ik ben heel creatief, ik maak bijvoorbeeld ook snoepjes zelf. Dat duurt dan zo’n vijf uur, en dan zet ik tijdens het koken gewoon een verhaaltje aan.’