Sarah van Pruissen uit Zwolle wint Nationale Voorleeswedstrijd 2018

De Nationale Voorleeskampioen 2018 is Sarah van Pruissen (12) uit Zwolle. Sarah mag zich nu een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen 2018 noemen. Sarah was blij en overrompeld: “Ik had het niet verwacht, er zaten zoveel goeie bij!”, zo zei zij vlak na de verkiezing. Voor een volle Schouwburg Amstelveen las Sarah voor uit De avonturen van Max Kruimel: Superheld op sokken van Rachel Renée Russel. Naast Sarah wisten ook Veerle van der Brug (11) uit Amersfoort en Pieter van Aalst (11) uit Leeuwarden een podiumplaats te veroveren. Zij werden respectievelijk tweede en derde. Over alle deelnemers had de jury lovende woorden. “We zijn blij en verrast over de rust en zelfverzekerdheid van de kinderen op het podium,” zo zei juryvoorzitter Monique Hagen.

Sarah maakte bij de jury het wow-gevoel los: “Er schuilt in haar echt een voorlezer des vaderlands”, zo sprak Monique Hagen lovend over de 12-jarige Overijsselse kampioen. Sarah zit op Basisschool De Aquarel in Zwolle. Net als de andere finalisten moest ook zij onvoorbereid voorlezen uit het spannende Borealis van Marloes Morshuis. Naast De Nationale Voorleeskampioen, is Sarah het komende jaar de speciale kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Hier krijgt zij een belangrijke rol bij het organiseren van exposities en evenementen gericht op kinderen.

Alle finalisten
De andere finalisten waren:

* Jikke Janse van Basisschool De Notenkraker uit Amsterdam (Noord-Holland). Jikke las een fragment voor uit het boek Pijn van Mel Wallis de Vries.

* Seger van Zijll van Basisschool Het Pluspunt uit Oud-Beijerland (Zuid-Holland). Seger las een fragment voor uit het boek Maanzaak van Stuart Gibbs.

* Bas van Schip van Basisschool St. Antonius uit Beesd (Gelderland). Bas las een fragment voor uit het boek Mamma Mia Maffia van Marjon Hoffman.

* Veerle van der Brug van Basisschool De Bolster uit Amersfoort (Utrecht). Veerle las een fragment voor uit het boek Gips van Anna Woltz.

* Pieter van Aalst van Basisschool Dr. Algraschool uit Leeuwarden (Fryslân). Pieter las een fragment voor uit het boek Iedereen was er van Toon Tellegen.

* Nikki de Boer van Basisschool De Zevensprong uit Emmeloord (Flevoland). Nikki las een fragment voor uit het boek Omgeruild van Fiona Rempt.

* Bibian Delger van Basisschool De Diedeldoorn uit Emmen (Drenthe). Bibian las een fragment voor uit het boek Juffrouw Pots van Tosca Menten.

* Mila Peeters van Basisschool De Heggerank uit Heijen (Limburg). Mila las een fragment voor uit het boek De vlucht van Omid van Lysette van Geel.

* Eveline Middel van Basisschool Hiliglo uit Holwierde (Groningen). Eveline las een fragment voor uit het boek Serafina en de zwarte mantelvan Robert Beatty.

* Thieme Kampen van Basisschool De Landman uit Helvoirt (Noord-Brabant). Thieme las een fragment voor uit het boek Operatie Pisang van Jozua Douglas.

* Sjoerd Zegers van Basisschool Prof. Dr. Fabienne Floresse (Zeeland). Sjoerd las een fragment voor uit het boek De wraak van Knor van Tosca Menten.

 

Jury
De jury bestond uit Monique Hagen (juryvoorzitter), Jos DeBeij (Koninklijke Bibliotheek), Bibi Dumon Tak (auteur), Lucas van Meerendonk (presentator Jeugdjournaal). De finalemiddag werd gepresenteerd door Klaas van Kruistum (presentator KRO-NCRV).

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave